Επίσκεψη στην 347Μ


Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε επίσκεψη στην 347Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης, που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου στον Νομό Μαγνησίας

Η εγγύτητα της αυτή με το Αιγαίο Πέλαγος δίνει το πλεονέκτημα της άμεσης μετάβαση στη ανατολικά σύνορα της ελληνικής επικράτειας σκεπάζοντας με τα φτερά της τα νησιά του πελάγους.

Κατά την άφιξη μας, δεχθήκαμε ένα «επιθετικό» κύμα πληροφοριών, όπως ακριβώς και το πνεύμα που επικρατεί στην Μοίρα. Κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τον ρόλο και τις δυνατότητές της, τις προκλήσεις εκπαίδευσης και χρήσης των συστημάτων που διαθέτει, υπό το πρίσμα των απειλών, νέων και παλιών, μπορέσαμε να προσθέσουμε ακόμα ένα λιθαράκι στις γνώσεις μας για τις αεροπορικές επιχειρήσεις και τις δυνατότητες της 347Μ και της ΠΑ γενικότερα.

Ιστορικά η αποστολή της 347Μ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσή της αφορούσε στην διεξαγωγή επιθετικών αποστολών για την καταστροφή στόχων εδάφους. Είτε με το Α-7Η Corsair που δεν το διέθεταν οι αντίπαλοι είτε με το F-16C/D block-50 που διαθέτουν στις τάξεις τους, το αποτέλεσμα το ήξεραν και το ξέρουν. Ξέρουν ότι με την Σπάθη του Περσέα θα αεροπλάνα της 347Μ θα φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί, ημέρα και νύχτα. Το F-16 στην έκδοση του block50, αποτελούσε την επιθετική αιχμή της ΠΑ, μέχρι την έλευση των νεώτερων block. Εξ ου και ο εξοπλισμός τους με τα δύο ατρακτίδια στόχευσης και πλοήγησης (AN/AAQ-14 targeting pod και AN/AAQ-13 navigation pod αντίστοιχα) του Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night (LANTIRN).

Επισκεπτόμενοι το υπόστεγο συντήρησης της Μοίρας, στο οποίο λάμβαναν χώρα εργασίες συντήρησης των Fighting Falcon από εξειδικευμένους τεχνικούς, γίναμε δέκτες, από τους προϊσταμένους των συνεργείων, πληροφοριών σχετικές με την υποστήριξη ενός σύγχρονου αεροπλάνου, σχεδόν όμως 20 ετών.

Στην πίστα της 347Μ αλλά και από διάφορα σημεία της 111ΠΜ μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε την προετοιμασία πριν και μετά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού πτητικού προγράμματος, το οποίο μας εντυπωσίασε με τον ρυθμό των εξόδων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση για την έγκριση της επίσκεψης και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΓΕΑ για την προώθηση και διεκπεραίωση του αιτήματός μας. Επίσης, τον Διοικητή της 111ΠΜ καθώς και τον Διοικητή και όλο το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της 347 Μοίρας, για την θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν και για τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν ώστε η παραμονή μας στην 111ΠΜ να είναι παραπάνω από ευχάριστη.

Φωτογραφίες απο την επίσκεψη μπορείτε  δείτε ακολουθώντας τους συνδέσμους:
https://www.flickr.com/photos/129869839@N06/albums/72157667801122850
https://www.flickr.com/photos/129869839@N06/albums/72157666057568973

Για το ΔΣ
Σωτήριος Λάβαρης
Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων και Διαδικτύου.