Επίσκεψη στην 110ΠΜ – Παρουσίαση UAV MQ-9 Guardian

MYR_7787

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, έπειτα από πρόσκληση της General Atomics Aeronautical, μέλη του συλλόγου μας επισκέφθηκαν την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για να παρακολουθήσουν  παρουσίαση της οικογένειας UAV MQ-9 Guardian, τα οποία ενδιαφέρουν και την Πολεμική Αεροπορία μας. Σε έναν προσεγμένο χώρο μέσα στο υπόστεγο της ΜΣΒ, μαζί με δημοσιογράφους της τηλεόρασης και του γραπτού τύπου, οι υπεύθυνοι της εταιρείας έδειξαν τις δυνατότητες των συγκεκριμένων UAV μέσω οθονών και ζωντανής εικόνας βίντεο από ένα MQ-9A Guardian, το οποίο εκκίνησε μπροστά από το υπόστεγο της ΜΣΒ και απογειώθηκε για μια αποστολή στο ανατολικό Αιγαίο.

Το MQ-9 Guardian είναι μη επανδρωμένο όχημα που στοχεύει στην επιτήρηση και στον έλεγχο θαλάσσιων περιοχών. Έχει θερμική κάμερα και κάμερα ημέρας και διαθέτει ραντάρ της εταιρείας Raytheon που καλύπτει ακτίνα 250 χιλιομέτρων.

 

 

Στην έκδοση MQ-9A το αερόχημα έχει διαστάσεις (μήκος x άνοιγμα φτερών x ύψος) 11 μέτρα x 20 μέτρα x 3,81 μέτρα και βάρος (κενό) 2.223 κιλά. Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 4.760 κιλά, εκ των οποίων 1.700 κιλά είναι το μέγιστο βάρος του μεταφερόμενου φορτίου. Χρησιμοποιεί έναν κινητήρα TPE331-10 (turboprop) της Honeywell μέγιστης ισχύος 900 ίππων με ψηφιακό σύστημα ελέγχου του κινητήρα. Ο έλεγχος του MQ-9 γίνεται μέσω δορυφόρου χρησιμοποιώντας την υποδομή της εταιρείας SES.

 

 

Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 482 χιλιομέτρων την ώρα, με ταχύτητα πλεύσης τα 313 χιλιόμετρα την ώρα. Με την ταχύτητα πλεύσης η μέγιστη εμβέλεια του είναι 1.900 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη διάρκεια πτήσης σε αποστολές περιπολίας φτάνει τις 30 ώρες (η νεώτερη έκδοση του αεροχήματος προβλέπεται να υπερβαίνει τις 40 ώρες). Το μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο είναι τα 15.000 μέτρα (50.000 πόδια), με τυπικό υψόμετρο επιχειρήσεων τα 7.500 μέτρα (25.000 πόδια).

 

 

Το MQ-9 φιλοξενήθηκε στην 110ΠΜ για πάνω από 20 μέρες, με κύριο σκοπό την δοκιμή νέων δυνατοτήτων σε σενάρια που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με την ΠΑ. Παράλληλα έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων του τόσο στην ΠΑ όσο και σε άλλες δυνητικά ενδιαφερόμενες χώρες.

Κατά την διάρκεια της επίδειξης που παρακολουθήσαμε πραγματοποιήθηκαν 4 σενάρια. Το πρώτο σενάριο αφορούσε τον εντοπισμό εικονικού ναυαγού στα παράλια του νομού Λάρισας και την καθοδήγηση δυνάμεων για την διάσωσή του, το δεύτερο την παρακολούθηση φάλαγγας αυτοκινήτων στην Πιερία, το τρίτο την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και το τέταρτο την καταγραφή και την επιτήρηση πυρκαγιάς σε περιοχή της Λάρισας.

 

 

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας τόνισαν τις δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι μπορεί να διασυνδεθεί με όλα τα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας κ του ΝΑΤΟ.

Ήταν μία επίσκεψη διαφορετική από τις συνηθισμένες, η οποία μας έφερε σε στενή επαφή με τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του γοργά αναπτυσσόμενου κλάδου των μη επανδρωμένων οχημάτων για σκοπούς, μεταξύ άλλων, επιτήρησης και φύλαξης θαλασσίων συνόρων.

Ευχαριστούμε θερμά τη διοργανώτρια εταιρεία General Atomics Aeronautical και την αντιπρόσωπο της Altus LSA για την πρόσκληση αυξημένου αριθμού μελών μας στην παρουσίαση και την εν γένει άψογη οργάνωση της εκδήλωσης και το προσωπικό της 110ΠΜ για την άψογη συνεργασία.