Η “Αναχαίτιση” στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle


 

Την 24.02.2020, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας “Αναχαίτιση” επισκέφθηκε, κατόπιν πρόσκλησης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο, το πυρηνικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” (“CdG”), το οποίο ναυλοχούσε στη Λεμεσό μετά από περιπολία τριών περίπου εβδομάδων στη ΝΑ Μεσόγειο και, συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου η Τουρκία έχει δρομολογήσει τη συχνή παρουσία ερευνητικών και πολεμικών σκαφών με σκοπό την αμφισβήτηση των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και της Ελλάδας.

 

 

Το CdG συνοδευόταν από ομάδα μάχης, στην οποίαν συμμετείχε και η φρεγάτα “Ψαρά” του ΠΝ, τύπου MEKO 200HN, ενώ τις ίδιες ημέρες είχε επίσης καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού και η φρεγάτα “Κουντουριώτης”, τύπου Standard.

 

 

Το αεροπλανοφόρο μεταφέρει στην τρέχουσα αποστολή του περίπου 15 αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου Rafale M έκδοσης F3R, δύο ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye, ένα ελικόπτερο ΝΗ-90 Caiman και δύο ελικόπτερα διάσωσης AS365F Pedro. Είναι η ναυαρχίδα του Γαλλικού Ναυτικού και το μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος της Ευρώπης, με εκτόπισμα της τάξης των 40.000 τόνων, μήκος 262 μέτρων και πλάτος καταστρώματος 64 μέτρων. Έχει μόνιμο πλήρωμα περίπου 2.000 ανδρών και γυναικών, ενώ το προσωπικό των μοιρών αεροπλάνων και ελικοπτέρων που επιβαίνουν στο αεροπλανοφόρο είναι 700 επιπλέον άτομα.

 

 

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακότατο σκάφος, όχι μόνον από πλευράς μεγέθους, αλλά και από πλευράς σχεδιασμού των υποδομών, οργάνωσης και συντονισμού των δραστηριοτήτων και πυκνής διευθέτησης των αεροσκαφών στο διπλό υπόστεγο εμβαδού 4 στρεμμάτων.

 

 

Υπό την καθοδήγηση του Ανθυποπλοιάρχου Yoann (το επώνυμο του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, για λόγους ασφαλείας), η “Αναχαίτιση” επισκέφθηκε το υπόστεγο συντήρησης, τα κατάστρωμα πτήσεων και τη γέφυρα του αεροπλανοφόρου, σε μία πραγματικά μοναδική επίσκεψη, για την οποία ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίησή της.