Η “Αναχαίτιση” στο ελικοπτεροφόρο Dixmude


Τη Δευτέρα 27ή Ιανουαρίου 2020, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας “Αναχαίτιση” παραβρέθηκε σε συνέντευξη τύπου του Πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave (Πατρίκ Μεζονάβ) επί του ελικοπτεροφόρου “Dixmude” (Ντιξμύντ) κλάσης Mistral του Γαλλικού Ναυτικού.

Ο κος Μεζονάβ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση και αμεσότητα στην στρατηγική απόφαση της Γαλλίας να αποκρούσει τις πρόσφατες Τουρκικές κινήσεις, προεξάρχοντος του Μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο επανειλημμένα χαρακτήρισε άκυρο και ανυπόστατο. Είπε δε ότι “τα λόγια δεν αρκούν, αλλά χρειάζεται και πρόθεση και δυνατότητα αποφασιστικής αντίδρασης”, αποκαλύπτοντας ότι η Γαλλία θα διαθέσει σε μόνιμη βάση φρεγάτα FREMM στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ώστε να έχει αυτόνομη αντίληψη και παρουσία στη σημαντική αυτή περιοχή. Τόνισε επίσης πως η Γαλλία έχει λάβει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει “ομάδα προθύμων κρατών-μελών της ΕΕ”, τα οποία θα αφιερώσουν συγκεκριμένα στρατιωτικά μέσα ώστε να δημιουργηθεί άμεσα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης σε περιοχές συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελείωσε λέγοντας πως η Γαλλική Κυβέρνηση προσδοκά στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ομάδα αυτή, η οποία προβλέπεται να αριθμεί περίπου 12 κράτη, καθώς η αποτρεπτικότητα και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της σχεδιαζόμενης δύναμης εξαρτάται τελικά από τα επιμέρους στρατιωτικά μέσα που θα την απαρτίζουν.

Στη συνέχεια, ο Κυβερνήτης του Dixmude, Capitaine du vaisseau Nicolas Rossignol (Νικολά Ροσινιόλ), παρουσίασε τις δυνατότητες του πλοίου, οι οποίες καλύπτουν τις τέσσερεις βασικές αποστολές του, ήτοι: την προβολή ισχύος μέσω της μεταφοράς 350+ πεζοναυτών με οργανικά άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα, την παροχή υγειονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χάρη στις ενισχυμένες σχετικές υποδομές, την μεταφορά έως 16 ελικοπτέρων NH-90 Caiman και EC-665 Tigre και, τέλος, την υποστήριξη ελέγχου και διοίκησης μέσω της δυνατότητας στέγασης και υποδομής ευαρίθμου στρατηγείου νατοϊκών προδιαγραφών.

 

Το Dixmude είναι ομοιότυπο με δύο ακόμη Γαλλικά και δύο Αιγυπτιακά σκάφη, έχει βασικό πλήρωμα 200 ατόμων και μήκος 199 μέτρα, ενώ διαθέτει ιδιαίτερη ευελιξία, καθώς η κίνηση του γίνεται μέσω δύο περιστρεφόμενων ατρακτιδίων (pods) με δύο προπέλες στο καθένα, που μπορούν να περιστραφούν κατά 360 μοίρες. Εκτός από το κατάστρωμα πτήσεων, που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα έως 6 μεσαία ελικόπτερα, διαθέτει υπόστεγο αεροσκαφών καθώς και δύο υπόστεγα οχημάτων, το χαμηλότερο των οποίων ανοίγει προς τη θάλασσα ώστε να υποδέχεται αποβατικά πλοιάρια διαφόρων τύπων. Οι επιχειρήσεις του υποστηρίζονται και από UAV.

To Dixmude φέρει αυτή τη στιγμή δύο ελικόπτερα NH-90 Caiman και μεγάλο αριθμό θωρακισμένων οχημάτω, και πρόκειται να συμμετάσχει τις επόμενες ημέρες, μαζί με δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, στην άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος 2020” που βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας “Αναχαίτιση” ευχαριστεί θερμά την Γαλλική Πρεσβεία για την πρόσκληση σε αυτή την μοναδική και ιδιαίτερα επίκαιρη επίσκεψη.