Επίσκεψη στο Πεδίο Βολής Κρήτης


 

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 επισκεφτήκαμε το Πεδίο Βολής Κρήτης. Τα μέλη μας ενημερώθηκαν για την αποστολή και τον ρόλο της μονάδας, αλλά και για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ΠΒΚ ως ένα πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, στελεχώνεται από προσωπικό και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και χρησιμοποιείται σήμερα κατόπιν διεθνών συμφωνιών από 3 Χώρες-Χρήστες, την Ελλάδα, την Γερμανία και την Ολλανδία, που αποφασίζουν από κοινού για την χρηματοδότησή του και για την χρήση του από άλλες χώρες.

Το ΠΒΚ, εκμεταλλευόμενο την γεωγραφική θέση του, που επιτρέπει την αξιοποίηση του μέγιστου βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων, την ύπαρξη αεροπορικής και ναυτικής βάσης στην περιοχή, που διευκολύνει την μεταφορά προσωπικού και υλικού, και τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής, που επιτρέπουν την λειτουργία ολόκληρο το χρόνο, θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά εκπαιδευτικά κέντρα του ΝΑΤΟ εφαρμόζοντας το ρητό «Train as you fight – Train with safety»

Τα μέλη μας μετά την ενημέρωση ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΠΒΚ και επισκέφτηκαν την Περιοχή Εκτοξεύσεων και το Κέντρο Ελέγχου Πεδίο Βολής, όπου παρακολούθησαν βίντεο από πραγματικές εκτοξεύσεις πυραύλων κατά στόχων που εξομοίωναν βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ παράλληλα στελέχη του ΠΒΚ μας εξηγούσαν την διαδικασία που ακολουθείται και τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφαλή εκτέλεση των βολών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση» ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Ταξίαρχο Κ. Καρατσίν, Διοικητή του Πεδίου Βολής Κρήτης και τον Σμήναρχο (Ι) Αθ. Μπινιάρη, Υποδιοικητή του Πεδίου Βολής Κρήτης, για την φιλοξενία και την φιλική συζήτηση, τον Αντιπλοίαρχο Στ. Ροδουσάκη ΠΝ, Διευθυντή Γραφείου Συντονισμού, για την συνεργασία και τις απαραίτητες συνεννοήσεις για την επίσκεψή μας, τον Σμήναρχο (ΕΑ) Ι. Χατζηαναστασίου για την ενημέρωση σχετικά με τον ρόλο και τις δυνατότητες του ΠΒΚ, και όλα τα στελέχη του ΠΒΚ που συναντήσαμε κατά την επίσκεψή μας.

 

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη μπορείτε να δείτε στο
https://www.flickr.com/photos/129869839@N06/albums/72157710461107141
Περισσότερες πληροφορίες για το ΠΒΚ μπορείτε να βρείτε στο http://www.namfi.gr/language/el/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80-%ce%b2-%ce%ba/