Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος – Ακόμα ένας Αεροπόρος στο Πάνθεον των Ηρώων


Είναι στιγμές που ο χρόνος σταματά και οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν τα συναισθήματα. Στο άκουσμα της απώλειας του Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου και του αεροπλάνου του στα νερά του Αιγαίου, ο χρόνος και η ψυχή μας πάγωσε. Είναι αμέτρητες οι σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό, ειδικά όσων είχαν την χαρά και την τιμή να έχουν μοιραστεί κοινές στιγμές με τον τελευταίο χρονικά ήρωα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Χιλιάδες σκέψεις, απέραντος πόνος και ένα μεγάλο “Γιατί;” συνοδεύουν πάντα τέτοιες τραγωδίες. Αυτομάτως όμως η σκέψη και η συμπόνια μας πηγαίνει στην οικογένεια του Αεροπόρου, τους συγγενείς και τους συναδέλφους του, για τους οποίους το τίμημα της θυσίας εν ώρα καθήκοντος είναι δυσβάσταχτο. Είναι γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία (όπως όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις) έχουν πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας όλα αυτά τα χρόνια, ουσιαστικά πολεμώντας σε ένα ακήρυχτο πόλεμο με τους εξ ανατολών γείτονες απαντώντας στη διαρκή τους προκλητικότητα. Μιλώντας με τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας αντιλαμβάνεσαι πόσο συνειδητοποιημένοι είναι και εξοικειωμένοι με τον κίνδυνο που συνεπάγεται το έργο τους, όμως για εμάς τους «απέξω» αυτές οι απώλειες είναι ανώμαλες προσγειώσεις στην σκληρή πραγματικότητα.

Ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος, ο Γιώργος, ο “Baltasar”, όπως κάθε πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, γνώριζε τους κινδύνους αλλά δε φοβόταν. Και δε φοβόταν γιατί υπεράσπιζε την Πατρίδα μας, την Σημαία μας, τις οικογένειές μας, την οικογένειά του, τα παιδιά του… Γιατί όταν είσαι Ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έχεις το δικαίωμα της επιλογής. «Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς».

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του ήρωα Σμηναγού και στα στελέχη της ΠΑ. Γιώργο έχεις πλέον περάσει στο πάνθεον των ηρώων και των αιώνιων υπερασπιστών του Αιγαίου μας. Θα ζεις για πάντα στη σκέψη και την καρδιά όλων των Ελλήνων. Αθάνατος παλληκάρι! Ας είσαι εσύ ο τελευταίος πεσών Αεροπόρος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.