Vintage Air Rally


Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ» παρακολούθησαν την επίδειξη αεροπλάνων που συμμετέχουν στο Vintage Air Rally - From Crete to Cape.

Το Vintage Air Rally ξεκίνησε απο τη Σητεία στην Κρήτη στις 12 Νοεμβρίου και μετά από ταξίδι 5 περίπου εβδομάδων τα αεροπλάνα θα φθάσουν στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής. Στο ράλι συμμετέχουν ιστορικά αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1939 καθώς και μερικά νεώτερα ως συνοδευτικά καθώς και 2 ελικόπτερα. Τα πληρώματα προέρχονται από 18 χώρες και θα διανύσουν μια απόσταση 13000 χιλιομέτρων, περνώντας από 10 χώρες μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους.

 

Τα πρώτα εννέα αεροπλάνα ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στη Σητεία, με μια μικρή καθυστέρηση στις 10 Νοεμβρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, και στις 11 Νοεμβρίου τα υπόλοιπα. Δύο από αυτά ήρθαν συσκευασμένα σε κοντέινερ στη χώρα μας και συναρμολογήθηκαν στα Μέγαρα πριν ξεκινήσουν για τη Σητεία.

 

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου που ολοκληρώθηκαν οι αφίξεις, έγιναν κάποιες δοκιμαστικές πτήσεις κι ένα μίνι Airshow. Συγκεκριμένα στις 13:00 τα αεροπλάνα άναψαν τις μηχανές τους για να τιμήσουν την 100η επέτειο από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, την ίδια ώρα δηλαδή που είχε υπογραφεί η λήξη του. Στις 14:15 είχαμε απογειώσεις σε κύματα και συγκέντρωση πάνω από την πόλη της Σητείας και του αεροδρομίου που μας χάρισαν πολλές σπάνιες φωτογραφίες. Μετά τις προσγειώσεις έγινε ανεφοδιασμός των αεροπλάνων και προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Στο τέλος της ημέρας επετράπη η είσοδος στην πίστα και στο κοινό, που παρακολουθούσε από το πρωί την εκδήλωση έξω από το κτίριο των αναχωρήσεων του αεροδρομίου.

 

Από το Δήμαρχο Σητείας κ. Πατεράκη ενημερωθήκαμε πως οι διοργανωτές τον ευχαρίστησαν για τη φιλοξενία και πως πρόθεσή τους είναι να επαναλάβουν τη διοργάνωση και του χρόνου με εκκίνηση και πάλι το ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Σητείας, που είναι ένα πραγματικό στολίδι. Αλλά και η εκδήλωση έδωσε μια διαφορετική νότα στην περιοχή λόγω των σπανιότατων αεροπλάνων που συμμετείχαν και των εντυπωσιακών διελεύσεων πάνω από την πόλη της Σητείας.

 

Εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση» θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο Vintage Air Rally για το υπέροχο θέαμα που μας προσέφεραν, την ΥΠΑ και ιδιαίτερα τον Αερολιμενάρχη Σητείας κ. Βερίνο για τη φιλοξενία και τις σχετικές άδειες. Ευχόμαστε να ξαναδούμε το Vintage Air Rally και του χρόνου με περισσότερες συμμετοχές από τους λάτρεις της αεροπορίας στην Ελλάδα.

Τα αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στο ράλι είναι:

Καναδάς: Travel Air 4000, NC 9048
Γερμανία: Bü 131 Bücker Jungmann, D-EEEK
Νότια Αφρική: DH82A Tiger Moth, ZS-DNP
ΗΠΑ: Travel Air 4000, N8708
ΗΠΑ- Ιρλανδία: Boeing Stearman, N999WY
Ηνωμένο Βασίλειο: Tiger Moth, G-BPHR
Βέλγιο- Γαλλία: Stampe, OO-GWB
Μποτσουάνα: DH82 Tiger Moth, A2-PIX
ΗΠΑ: Travel Air 4000, N6263
Νότια Αφρική: Tiger Moth, ZS-UKW
Γερμανία: WACO YMF5D, D-EDOP
Ηνωμένο Βασίλειο: Antonov AN2, SP-KTS
Ηνωμένο Βασίλειο: R44 Robinson, G-RALA (ελικόπτερο)
Κύπρος: R66 Robinson, N7021Z (ελικόπτερο)
Νότια Αφρική: Cessna, G-JBRN
Ηνωμένο Βασίλειο: PA J3L4 Piper Cub, G-KURK
Αίγυπτος: Cessna 172, N92MM
Γερμανία: Pipistrel Sinus, D-MYWE
ΗΠΑ: Cessna Grand Caravan EX, N248JP
ΗΠΑ: BushCat, N506PM
ΗΠΑ: BushCat, N507PM
Ζιμπάμπουε: Cessna 210A, ZWFK

 

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την εξέλιξη του Vintage Air Rally μπορεί να το κάνει μέσα από την ιστοσελίδα http://www.vintageairrally.com/ ή στο Facebook

https://www.facebook.com/VintageAirRally/?ref=br_tf .

Φωτογραφίες από την διοργάνωση θα δείτε εδω:

https://www.flickr.com/photos/129869839@N06/albums/72157676800114006