ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014


Την Πέμπτη 3 Ιουλίου στο Πεδίο βολής Κρανέας πραγματοποιήθηκε η άσκηση ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014 με τη χρήση πραγματικών όπλων αέρος εδάφους από ένα σύνολο 50 περίπου μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό την εκπαίδευση των τεχνικών στην φόρτωση, αλλά και των χειριστών στην ιχνηλάτηση, στοχοποίηση, άφεση των όπλων.

Η περιοχή σείστηκε από τις εκρήξεις των όπλων αλλά και τον ήχο των αεροσκαφών που πέταγαν σε χαμηλό υψόμετρο. F-4E Phantom II AUP, F-16C/D Fighting Falcon όλων των Block που είναι ενταγμένα στις Μοίρες της ΠΑ, Mirage 2000EGM/-5 και A-7E Corsair II, έβαλαν κατά διαφόρων στόχων, ενώ την άσκηση συντόνιζε ένα ΑΣΕΠΕ τύπου EMB-145H Erieye. Συμμετείχαν επίσης 3 επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού AH-64DHA Apache καθώς και ένα AS-332 Super Puma σε ρόλο έρευνας και διάσωσης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εναέρια μάχη στην αρχή της άσκησης ανάμεσα σε  Mirage 2000 και F-16C. Στο τέλος της άσκησης, σχηματισμός αποτελούμενος από F-4E AUP, F-16C, A-7E, Mirage 2000 και EMB-145H πραγματοποίησε διέλευση άνωθεν του πεδίου.

Η άσκηση ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014 αποτέλεσε και την τελευταία εμφάνιση των A-7E και TA-7C καθώς το Σεπτέμβριο αποσύρονται από την ενεργό δράση μετά από 40 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στους Ελληνικούς ουρανούς.

Την άσκηση παρακολούθησε σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και ο Υπουργός και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.