ΗΝΙΟΧΟΣ 2014


Την Πέμπτη 03.04.2014, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας "ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ" είχε την χαρά και τιμή να παρευρεθεί στο Media Day που διοργάνωσε η ΠΑ στα πλαίσια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ.
Στα πλαίσια του αναβαθμισμένου επιχειρησιακά ΗΝΙΟΧΟΥ, σχεδόν όλοι οι τύποι μαχητικών που διαθέτει η ΠΑ, συνολικά πάνω από 40 ιπτάμενα μέσα, 6 ελικόπτερα, πλέον του ΑΣΕΠΕ από την 112ΠΜ και των RF-4E από την 110ΠΜ, εξορμούσαν για πρώτη φόρα από την 117ΠΜ για χρονικό διάστημα σχεδόν δύο εβδομάδων, υπό την αιγίδα του ΚΕΑΤ – ΣΟT. Όλα τα αεροπορικά μέσα εκτελούσαν καθημερινά μια ημερήσια και μια νυκτερινή έξοδο. Συνολικά εκτελέστηκαν 9 ημερήσιες και 9 νυκτερινές έξοδοι. Την Πέμπτη 03/04/14, ημέρα που διοργανώθηκε και το Media Day, οι ημερήσιες αποστολές ήταν δύο. Η πρώτη αποστολή αφορούσε την καταστολή και καταστροφή εχθρικών αντιεροπορικών συστημάτων, ενώ η δεύτερη ένα πακέτο COMAO (Composite Air Operations) το οποίο θα αντιμετώπιζε και εχθρικό CAP (Combat Air Patrol) σε ρόλο defensive counter air καθοδόν προς την περιοχή του στόχου.
 
Tα μέλη του Συλλόγου παρακολούθησαν από κοντά την προετοιμασία ιπταμένων και αεροσκαφών από τους τεχνικούς υπολόγους τους πριν τις ημερήσιες εξόδους ενώ έγιναν μάρτυρες του καταιγιστικού ρυθμού 40 και πλεόν εξόδων, με τις τροχοδρομήσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών να εξελίσσονται παράλληλα σε όλο το μήκος και πλάτος της 117ΠΜ.
 
 Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά και το επιτελείο του για την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή του MEDIA DAY σε μια σημαντική άσκηση της ΠΑ και ευχόμαστε να υλοποιηθεί το όραμα της ηγεσίας της ΠΑ, αυτή η άσκηση να καταστεί παγκοσμίου επιπέδου. Επίσης ευχαριστούμε τον Εκπρόσωπο Τύπου ΓΕΑ Σμήναρχο (Ι) Αλέξανδρο Μαρίνο και το επιτελείο του για την διοργάνωση του MEDIA DAY, την προώθηση και διεκπεραίωση του σχετικού αιτήματος.
Φωτογραφίες από την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2014, μπορείτε να δείτε, εδώ