Επίσκεψη στην ΜΕΝ/2


Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας "Αναχαίτιση", πραγματοποίησαν επίσκεψη στην 2η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ/2) η οποία εδρεύει στην Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού/Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι (ΒΕΝ/ΝΟΚ) στην περιοχή του Μαραθώνα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον ρόλο και τις αποστολές που αναλαμβάνει η Μοίρα επιχειρώντας με τα ελικόπτερα S70B / B6 Aegean Hawk. Ο συνοδός – αξιωματικός Υποπλοίαρχος Χονδροκούκης Δημήτριος ΠΝ, μας ενημέρωσε με μεγάλη προθυμία τόσο για την εκπαίδευση που απαιτείται για να την πλήρη εκμετάλλευση του S-70, αλλά και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει το προσωπικό της 2ης ΜΕΝ στις υπερπόντιες επιχειρήσεις που έχει λάβει μέρος.

Στο υπόστεγο συντήρησης ενημερωθήκαμε από το Τεχνικό προσωπικό για τα στάδια συντήρησης του ελικοπτέρου και τις απαιτήσεις που υπάρχουν όταν επιχειρούν από πλοίο του Στόλου.

 Η επίσκεψη στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση για 2η φορά του Σχολείου Διαφυγής Από Βυθιζόμενο Ελικόπτερο Helo Dunker που έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου από το προσωπικό του ΠΝ. Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί Υποπλοίαρχος Κουμπάκης Ανδρέας ΠΝ και Σημαιοφόρος Ματαράς Σπυρίδων, μας εξήγησαν τις δυνατότητες του Σχολείου και του Helo Dunker και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει στην ψυχολογία των πληρωμάτων των ελικοπτέρων και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στην αυτοπεποίθηση των Ιπταμένων όσο αφορά την θαλάσσια επιβίωση.
 
Για ακόμα μια φορά αποχωρώντας από Μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων είχαμε το αίσθημα της Εθνικής Ασφάλειας. Το να πετάς νύχτα με κακό καιρό, χωρίς φεγγάρι, το κεφάλι «μέσα» και με τον δείκτη του καυσίμου στο bingo δεν εξαργυρώνεται με την λήψη του μηνιαίου εκκαθαριστικού μισθοδοσίας, παρά μόνο με την φορτισμένη από συγκίνηση φωνή του Κυβερνήτη ενός Ελληνικού πλοίου που χρειάζεται βοήθεια.
 
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ για την έγκριση του αιτήματός μας, τον Διοικητή της ΔΕΝ Πλοίαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο ΠΝ, τον Επιστολέα της ΔΕΝ Αντιπλοίαρχο Φώσκα Αθανάσιο ΠΝ, τον συνοδό Αξιωματικό Υποπλοίαρχο Χονδροκούκη Δημήτριο ΠΝ, τους υπεύθυνους Αξιωματικούς του Helo Dunker Υποπλοίαρχο Κορμπάκη Ανδρέα ΠΝ, και Σημαιοφόρο Ματαρά Σπυρίδωνα, γιατί με την συνδρομή τους η επίσκεψή μας στέφθηκε από επιτυχία